Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Placek jogurtowo- śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobry placek na gorące dni

Placek jogurtowo- śmietanowy

Składniki:

Placek jogurtowo- śmietanowy

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • MASA:
  • 3-4 galaretki - różne kolory
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki słodkiego mleka
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 litra kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Placek jogurtowo- śmietanowy
Białka ubić na sztywno , wsypać szklankę cukru i cukier waniliowy ubijać , wlać 6 łyżek wody , dodać żółtka jeszcze chwile ubijać, zmieszać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia , wsypać porcjami do ubitych jaj Biszkopt piec około 25 minut w temp. 165 * WYKONANIE MASY: Galaretki rozpuścić według przepisu (ja zmniejszam trochę ilość wody) każdą osobno , gdy stężeją pokroić w kostkę. Cukier kryształ i waniliowy rozpuścić w mleku i lekko podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru . Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody i połączyć z mlekiem i cukrem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać jogurty, wlewać letnie mleko z żelatyną i szybko miksować , masę odstawić do lodówki gdy zacznie tężeć dodać pokrojone galaretki , można dodać różne owoce . Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą