peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Placek kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placek kokosowy - pyszny niedzielny podwieczorek

Placek kokosowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek kokosowy

 

 

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 0,5 łyżeczki soli

 

 

  • 100 g brązowego cukru

 

  • 90 g wiórków kokosowych + 10 g do posypania

 

  • 2 jaja

 

Sposób przygotowania:

Placek kokosowy
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających mokry piasek. Następnie dodajemy cukier, wiórki kokosowe i jajka wymieszane z mlekiem - wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do momentu połączenia się składników. Masa będzie raczej zbita i grudkowata (podobna jak przy muffinkach). Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy posypujemy pozostałymi wiórkami i pieczemy kolejne 10-15 minut kontrolując aby wierzch się nie przypalił (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Placek kokosowy
Placek kokosowy - pyszny niedzielny podwieczorek

Tagi:

placek