Sposób przygotowania:
Placek na niedzielę
Mąkę przesiać' dodać zimny tfuszcz i cukier oraz cukier waniliowy i szczyptę soli. Siekać grubym nożem do chwili' gdy
powstanie ,,kaszka", dodać żółtka (białka
zachować) i szybko zagnieść cjasto. Zawinąć w folię spożywcząi włożyć do lodówki
przynajmniej na pół godziny. Tortownicę
natłuścić i wysypać tartą bułką. Podsypując
mąką wylepić ciastem formę' formując dookoła dość wysoki rant. Nakfuć widelcem i wstawi do nagrzanego piekamika
na 10-15 minut - ciasto powinno nabrać słomkowego koloru. Wyjąć i osfudzić. Budyń przygotować wedłrrg przepisu, zagoto-
wując mleko z tłuszczem, ostudzic i wyłożyć na ciasto. Sliwki umyć, osuszyc i, nierozmrażając,przekroić na połówki i ułożyć
przecięciem do góry na cięście. Posypać cynamonem i łyżeczką cukru pudru. Białka ubić zę szczyptĄ soli na sztywną pianę,a pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i przykryć śliwki. Wstawić do nagrzanego piekamika (200-220"C) i zapiec na złoty kolor.
powstanie ,,kaszka", dodać żółtka (białka
zachować) i szybko zagnieść cjasto. Zawinąć w folię spożywcząi włożyć do lodówki
przynajmniej na pół godziny. Tortownicę
natłuścić i wysypać tartą bułką. Podsypując
mąką wylepić ciastem formę' formując dookoła dość wysoki rant. Nakfuć widelcem i wstawi do nagrzanego piekamika
na 10-15 minut - ciasto powinno nabrać słomkowego koloru. Wyjąć i osfudzić. Budyń przygotować wedłrrg przepisu, zagoto-
wując mleko z tłuszczem, ostudzic i wyłożyć na ciasto. Sliwki umyć, osuszyc i, nierozmrażając,przekroić na połówki i ułożyć
przecięciem do góry na cięście. Posypać cynamonem i łyżeczką cukru pudru. Białka ubić zę szczyptĄ soli na sztywną pianę,a pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i przykryć śliwki. Wstawić do nagrzanego piekamika (200-220"C) i zapiec na złoty kolor.