Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Placek śmietankowy ze śliwkami i ...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo proste ciasto, które znam i piekę od wielu lat - zawsze się udaje.

Placek śmietankowy ze śliwkami i ... Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek śmietankowy ze śliwkami i ...

 

  • 3 jajka średnie
  • 200 g zwykłego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 310 g mąki pszennej tortowej albo luksusowej
  • 240 g śmietany - ja dałam po połowie zwykłej, gęstej 18% do zup i płynnej kremówki 30%
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 20 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • owoce - u mnie 10 dużych śliwek odmiany Mieszaniec
  • lukier - 1/2 szkl. cukru pudru + mleko
  • słupki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Placek śmietankowy ze śliwkami i ...
jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i ekstrakt waniliowy, ubijałam mikserem na pianę aż cukier się rozpuścił. Dodałam śmietanę i jeszcze chwilkę miksowałam. Mąkę przesiałam z solą, proszkiem do pieczenia i budyniem, dodawałam stopniowo do masy jajecznej mieszając mikserem, ale na wolnych obrotach i tylko tyle żeby składniki się połączyły. Ciasto wylałam na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam połówki umytych, wypestkowanych śliwek brzuszkami do dołu. Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta patyczkiem wkłuwając go między owoce. Lekko przestudzone ciasto polałam cukrem utartym z cukru pudru i kilku łyżeczek mleka. Posypałam lekko podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.
Placek śmietankowy ze śliwkami i ...
jajka ubiłam z cukrem - dodałam mąkę i śmietanę - gęste ciasto wylałam na blaszkę
Placek śmietankowy ze śliwkami i ...
na wierzchu ułożyłam połówki śliwek kładące je brzuszkami do dołu
Placek śmietankowy ze śliwkami i ...
upieczone i lekko przestudzone ciasto polałam lukrem z cukru pudru i mleka
Placek śmietankowy ze śliwkami i ...
a dla chrukiego akcentu i lepszego smaku posypałam lekko podprażonymi słupkami migdałowymi