Sposób przygotowania:
Placek śmietankowy ze śliwkami i ...
jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i ekstrakt waniliowy, ubijałam mikserem na pianę aż cukier się rozpuścił. Dodałam śmietanę i jeszcze chwilkę miksowałam. Mąkę przesiałam z solą, proszkiem do pieczenia i budyniem, dodawałam stopniowo do masy jajecznej mieszając mikserem, ale na wolnych obrotach i tylko tyle żeby składniki się połączyły. Ciasto wylałam na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam połówki umytych, wypestkowanych śliwek brzuszkami do dołu. Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta patyczkiem wkłuwając go między owoce. Lekko przestudzone ciasto polałam cukrem utartym z cukru pudru i kilku łyżeczek mleka. Posypałam lekko podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałowymi.