bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Placek wigilijny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobre i sprawdzone. Polecam. Smacznego

Placek wigilijny

Składniki:

Placek wigilijny

 

  • l—1,5 kg sera białego, 12 jaj, 25 dag cukru, 2 łyżki masła, przyprawy i zapachy

Sposób przygotowania:

Placek wigilijny
Ser na placek musi być dobry, świeży, dobrze wyciśnięty. Należy go przetrzeć przez gęste sito lub utrzeć w mikserze, dodać 8 całych jaj, 4 żółtka, 2 łyżki masła i ucierać, dobierając cukru. Dla zapachu dodać trochę wanilii, można też smażonej skórki pomarańczowej pokrajanej w paseczki, na koniec rodzynka. Ubić pianę z 4 białek, połączyć z pozostałymi składnikami i piec na wysmarowanej masłem tortownicy około l godz.