madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Placek z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z owocami sezonowymi.

Placek z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placek z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Placek z jagodami
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz jajkami . Następnie dodajemy porcjami mąkę oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, olejek rumowy. Całość dokładnie mieszamy. Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy na sicie. Następnie przekładamy je do miski, oprószamy pozostałą mąką ziemniaczaną. Połowę jagód dodajemy do ciasta i ostrożnie, lecz dokładnie łączymy z przygotowanym wcześniej ciastem. Ciasto wykładamy i rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch ciasta posypujemy resztą jagód. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C i pieczemy około 45 minut. Aby jagody na wierzchu za bardzo się nie przypiekły, 15 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je folią aluminiową. Placek po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Placek z jagodami
Etap 1
Placek z jagodami
Etap 2