Sposób przygotowania:
Placek z kiełbaskami i papryką
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką margaryny. Zrobić dołek lub miejsce na jaja i po wbiciu wymieszać widelcem całość, zagarniając mąkę z boku ,by białka nie wypływały. Dolać szklankę śmietanki, startego wcześniej sera oraz dodać szczyptę soli czosnkowej lub jodowanej. Wyrobić i zagnieść i schłodzić z ok. 30 min. w lodówce. Kabanosy rozpakować i pokroić na talarki, a papryki po opłukaniu i usunięciu nasion i ogonków pokroić na paski. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem, ciasto wyjąć i rozwałkować. Wylepić nim blachę do tartej i ułożyć na powierzchni talarki wędliny i paseczki papryk. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na talerze płaskie i podawać.
gosiapiotrek23