Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe z kiełbasą
CIASTO: Mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski z mąką dodajemy rozczyn z drożdży, szczyptę soli, zioła i ostudzoną margarynę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od miski i rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. NADZIENIE:Kiełbasę podsmażamy na patelni grillowej, następnie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę. Koncentrat, ketchup(według uznania), zmiażdżony czosnek oraz zioła i pieprz mieszamy i przygotowujemy w ten sposób sos. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy niewielkie kawałki, formujemy płaskie placki, smarujemy je sosem pomidorowym, układamy na nich pokrojony w plastry ser żółty, kiełbasę i warzywa. Ciasto z nadzieniem zwijamy i formujemy podłużne bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i posypanej mąką. Tak przygotowane podłużne bułki nacinamy i smarujemy białkiem. Najpierw pieczemy w temperaturze 150 C(żeby mogły podrosnąć), a następnie zwiększamy na 180C. pieczemy na złoty kolor około 45 minut.
msewka