pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Leczo z cukinią i kiełbaską śląską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wspaniałe leczo, szczególnie gdy w ogródku mamy dojrzałą cukinię

Leczo z cukinią i kiełbaską śląską Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Leczo z cukinią i kiełbaską śląską

 

  • 1 cukinia,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • kiełbasa śląska 2 sztuki,
  • 2 pomidory,
  • sól do smaku,
  • pieprz ziołowy ½ łyżeczki,
  • oliwa 1 łyżka,
  • bulion 200ml,

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią i kiełbaską śląską
Cukinię obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w większą kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę podobnej wielkości co cukinię. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. W rondelku łączymy pokrojone pomidory, cukinię i zalewamy bulionem. Pokrojoną kiełbasę i cebulę rumienimy oddzielnie na patelni i również dodajemy do gotującego się lecza. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Po 10 minutach dodajemy kosteczkę papryki i dusimy pod przykryciem do momentu gdy pomidory się nam całkowicie rozpadną, a cukinia będzie miękka. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do placka po węgiersku. Smacznego.
Leczo z cukinią i kiełbaską śląską
Kiełbasę sląską korimy w kosteczkę i smażymy oddzielnie z cebulą.
Leczo z cukinią i kiełbaską śląską
Propozycja podania jako dodatek do placka ziemniaczanego robionego po węgiersku