Sposób przygotowania:
Placek ze śliwkami dla początkujących
Na początku masło roztapiamy w rondelku i studzimy.W międzyczasie przygotowujemy owoce: śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Ubijamy pianę z białek, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a potem żółtka. Masę delikatnie mieszamy z mąką, którą wcześniej przesialiśmy z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło dalej delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Połówki owoców układamy ciasno skórkami do dołu ponieważ w trakcie pieczenia i tak odległości między śliwkami się zwiększą. Wkładamy do gorącego piekarnika. W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 150 (sto pięćdziesiąt) stopni na środkowym poziomie z termoobiegiem.