olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Placki cebulowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placki cebulowe idealnie smakują jako samodzielne danie z nutką szynki w smaku.

Placki cebulowe

Składniki:

Placki cebulowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • ok. 1 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ok. 1 gruby plasterek szynki gotowanej
  • olej do smażenia placków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Placki cebulowe
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z szynką. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą, następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka. Miksujemy. Dodajemy cebulę i szynkę po czym doprawiamy wg uznania i znowu miksujemy całość. Na patelni rozgrzewamy olej i na mniejszym już gazie nakładamy idealne dla siebie porcje ciasta i smażymy, aż zarumieni się z obu stron. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.