WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki cukiniowe na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i łatwe do zrobienia placki/racuszki z tartej cukinii przygotowane na słodko. Mogą być na główny posiłek lub deser.

Placki cukiniowe na słodko Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki cukiniowe na słodko

 

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowe na słodko

ETAP 1:

Cukinię obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i resztę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć na durszlak. Posolić i odstawić na 15 minut. Odcisnąć z soku i przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, otręby i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i włożyć porcje ciasta. Uformować cienkie placki. Placki smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone odsączyć na ręcznikach papierowych.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Placki cukiniowe na słodko
Placki cukiniowe po usmażeniu wykładam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym
Placki cukiniowe na słodko
Placki cukiniowe w trakcie smażenia na patelni
Placki cukiniowe na słodko
Porcje ciasta wyłożone na patelnię na gorący olej
Placki cukiniowe na słodko
Ciasto na placki cukiniowe po wymieszaniu składników
Placki cukiniowe na słodko
Cukinia starta i odsączona z nadmiaru soku