Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Placki ziemniaczane z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy danie doskonałe. Koniecznie musisz wypróbować. Polecam wszystkim miłośnikom wyjątkowych, aromatycznych i oryginalnych dać i kochających eksperymentować w kuchni.

Placki ziemniaczane z kurczakiem

Składniki:

Placki ziemniaczane z kurczakiem

 

  • Składniki na placki:
  • ½ kg młodych ziemniaków
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Składniki na farsz:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Składniki dodatkowe:
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z kurczakiem

I

Placki ziemniaczane z kurczakiem
Przygotowanie ziemniaków do usmażenia placków ziemniaczanych.

1. Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o małych oczkach. Wbijam jajko, wsypuję sól oraz mąkę. Dokładnie mieszam i nakładam łyżką na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego. Placki smażę z obu stron, po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym

II

Placki ziemniaczane z kurczakiem
Przygotowanie mięsa oraz grzybów pieczarek.

2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
4. Do cebuli dodaję mięso, jak mięso zmieni kolor dodaję pieczarki drobno pokrojone. Smażę około 10 minut po tym czasie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy.

III

Placki ziemniaczane z kurczakiem
Układanie mięsa z grzybami na plackach.

5. Mięso z grzybami układam na każdym placku ziemniaczanym i posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
6. Placki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 180°c do chwili rozpuszczenia się sera.

IV

7. Placki gotowe.
8. Smacznego.