Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kurczakiemI
1. Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o małych oczkach. Wbijam jajko, wsypuję sól oraz mąkę. Dokładnie mieszam i nakładam łyżką na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego. Placki smażę z obu stron, po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym
II
2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
4. Do cebuli dodaję mięso, jak mięso zmieni kolor dodaję pieczarki drobno pokrojone. Smażę około 10 minut po tym czasie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy.
III
5. Mięso z grzybami układam na każdym placku ziemniaczanym i posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
6. Placki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 180°c do chwili rozpuszczenia się sera.
IV
7. Placki gotowe.
8. Smacznego.
robaczek