BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje dzisiejsze kotlety schabowe to kotlety z pieczarkami i serem. Kotleciki bardzo smaczne, mięsko tak przygotowane jest kruche i soczyste (nie jest suche).

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem

 

  • kotlety schabowe 9 szt,
  • pieczarki około 1 kg,
  • cebula 2 - 3 szt,
  • ser w plastrach do tostów 9 plastrów,
  • sól,
  • pieprz mielony,
  • przyprawa do mięsa,
  • olej do smażenia,
  • Dodatkowo;
  • mąka do panierowania,
  • jajka 4 szt,

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Jeżeli mamy schab w całości to należy go pokroić na kotlety. Umyć, osuszyć, a następnie rozbić, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Każdy kotlet obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym jajku. Każdy kotlet smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony (tak przygotowany kotlet jest soczysty, nie jest suchy). Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz;

Farsz;

Pieczarki po obraniu podsmażyć na oleju razem z obraną, pokrojoną cebulką, doprawić pieprzem i solą. Tak przygotowany farsz nakładamy na usmażone kotlety. Każdy przykrywamy plasterkiem sera do tostów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut (do całkowitego rozpuszczenia sera).
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem.
Schabowe rozbić przyprawić przyprawami i odłożyć na 30 minut
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem.
Jajka wbić do miski , rozbełtać i wkładać opanierowane w mące kotlety
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, układać na ręczniku papierowym
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem.
Na usmażone kotlety nakładać porcje przygotowanego farszu, przykryć plasterkiem sera do tostu
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut do całkowitego rozpuszczenia sera