wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Placki cukiniowo - pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływające się w ustach warzywne placki, doskonałe zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację.Świetnie smakują polane jogurtem naturalnym.

Placki cukiniowo -  pieczarkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki cukiniowo - pieczarkowe

 

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo - pieczarkowe
Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy wraz ze skórą na tarce o grubych oczkach. Pieczarki oczyszczamy i również ścieramy na tarce. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko,mąkę, przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie chce się połączyć wystarczy chwile odczekać aż cukinia puści soki i ponownie wymieszać, ewentualnie można dodać łyżkę mleka.Patelnie rozgrzewamy , nalewamy trochę oleju i smażymy placki ( około łyżka ciasta na jeden placek) z obu stron na złoty kolor.
Placki cukiniowo -  pieczarkowe
Cukinię myjemy, osuszamy i wraz ze skórą ścieramy na tarce
Placki cukiniowo -  pieczarkowe
Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce
Placki cukiniowo -  pieczarkowe
Cebulę ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy z cukinią i pieczarkami
Placki cukiniowo -  pieczarkowe
Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i mieszamy aż powstanie zwarta masa.