WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1106]

Placki cukiniowo - ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pulchne placuszki z tartej żółtej cukinii z dodatkiem startego ziemniaka. Usmażone na oleju i podane z cukrem.

Placki cukiniowo - ziemniaczane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki cukiniowo - ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo - ziemniaczane

ETAP 1:

Obraną cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaka obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cukinię wymieszać z ziemniakiem. Wbić jajko i wsypać mąkę. Ja dałam 3 łyżki i ciasto było bardzo gęste. Dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewać po 2-3 łyżki oleju i wykładać porcje ciasta tworząc cienkie placki.

Placki w trakcie smażenia trochę spuchną. Smażyć z obu stron na złoty kolor i wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru oleju.

Podawać z cukrem, ze śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. U mnie ze zwykłym cukrem.

Placki cukiniowo - ziemniaczane
Placki po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Porcja placków w trakcie smażenia na patelni
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Ciasto na placki cukiniowo - ziemniaczane po wymieszaniu
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Starta na grubych oczkach na tarce cukinia
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Starty na tarce na drobno ziemniak