Sposób przygotowania:
Placki cukiniowo - ziemniaczaneETAP 1:
Obraną cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaka obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cukinię wymieszać z ziemniakiem. Wbić jajko i wsypać mąkę. Ja dałam 3 łyżki i ciasto było bardzo gęste. Dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewać po 2-3 łyżki oleju i wykładać porcje ciasta tworząc cienkie placki.
Placki w trakcie smażenia trochę spuchną. Smażyć z obu stron na złoty kolor i wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru oleju.
Podawać z cukrem, ze śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. U mnie ze zwykłym cukrem.