Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Młoda kapusta z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Letnie warzywa smakują wyjątkowo. Takiej młodej kapusty, moim zdaniem, nie zastąpi nawet najlepszy bigos.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

Młoda kapusta z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z koperkiem
Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie liście, kapustę szatkujemy, usuwając głąb.

Do garnka wlewamy szklankę wody, zagotowujemy, dodajemy sól i pieprz oraz listki laurowe, wrzucamy kapustę, gotujemy początkowo na większym ogniu, następnie, po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i dusimy kapustę pod przykryciem do miękkości.

W międzyczasie przygotowujemy boczek i cebulkę. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na patelni do czasu wytopienia tłuszczu, wrzucamy cebulkę, smażymy, aż się zeszkli. Boczek z cebulą dodajemy do kapusty. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

Robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, łączymy je z mąką, dodajemy wywar z gotującej się kapusty. Zasmażkę dodajemy do kapusty.

Kapustę doprawiamy solą i pieprzem.

Koperek myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.