Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z koperkiem
Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie liście, kapustę szatkujemy, usuwając głąb.
Do garnka wlewamy szklankę wody, zagotowujemy, dodajemy sól i pieprz oraz listki laurowe, wrzucamy kapustę, gotujemy początkowo na większym ogniu, następnie, po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i dusimy kapustę pod przykryciem do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy boczek i cebulkę. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na patelni do czasu wytopienia tłuszczu, wrzucamy cebulkę, smażymy, aż się zeszkli. Boczek z cebulą dodajemy do kapusty. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, łączymy je z mąką, dodajemy wywar z gotującej się kapusty. Zasmażkę dodajemy do kapusty.
Kapustę doprawiamy solą i pieprzem.
Koperek myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.
Do garnka wlewamy szklankę wody, zagotowujemy, dodajemy sól i pieprz oraz listki laurowe, wrzucamy kapustę, gotujemy początkowo na większym ogniu, następnie, po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i dusimy kapustę pod przykryciem do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy boczek i cebulkę. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na patelni do czasu wytopienia tłuszczu, wrzucamy cebulkę, smażymy, aż się zeszkli. Boczek z cebulą dodajemy do kapusty. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, łączymy je z mąką, dodajemy wywar z gotującej się kapusty. Zasmażkę dodajemy do kapusty.
Kapustę doprawiamy solą i pieprzem.
Koperek myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.