anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Placki ziemniaczane z cukinią

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Klasyczne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii są delikatniejsze w smaku i dużo mniej kaloryczne. To świetny pomysł na tani i smaczny obiad.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

Placki ziemniaczane z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z cukinią

ETAP 1:

Placki ziemniaczane z cukinią
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce.

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do jarzyn.

ETAP 2:

Placki ziemniaczane z cukinią
Cukinię obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce.

Obraną i pozbawiona gniazda nasiennego cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki.

ETAP 3:

Placki ziemniaczane z cukinią
Cebulę usmażyć na oleju i odstawić do przestudzenia.

Cebulę obrać, opłukać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju i odstawić do przestygnięcia.

ETAP 4:

Placki ziemniaczane z cukinią
Wszystkie składniki placków dokładnie wymieszać.

W sporej misce wymieszać starte ziemniaki i cukinię, dodać usmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Placki ziemniaczane z cukinią

Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, pilnując aby placki się nie przypaliły.

*waga warzyw podana jest po obraniu