Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z cukiniąETAP 1:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do jarzyn.
ETAP 2:
Obraną i pozbawiona gniazda nasiennego cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki.
ETAP 3:
Cebulę obrać, opłukać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju i odstawić do przestygnięcia.
ETAP 4:
W sporej misce wymieszać starte ziemniaki i cukinię, dodać usmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, pilnując aby placki się nie przypaliły.
*waga warzyw podana jest po obraniu
Magdalena88
Marika-
anemon
W takim razie czekam @Magdalena88 na wynik próby, mam nadzieję, że będą Ci smakowały.
anemon
@Marika, myślę, ze nie ma to znaczenia, a może nawet będą bardziej smakowały z cukrem niż te z samych ziemniaków, bo są od nich bardziej delikatne w smaku i zdecydowanie mniej kaloryczne. Polecam, choć ja należę do tych co placki ziemniaczane jedzą wyłącznie na wytrawnie.
Marika-
anemon napisał(a):