migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Placki cukiniowo-ziemniaczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Z sosem czosnkowym z duża ilością koperku smakowały rewelacyjnie.

Placki cukiniowo-ziemniaczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki cukiniowo-ziemniaczne

 

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo-ziemniaczne
Cukinię umyć i razem ze skórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie na ok 30-60 minut aby puściła sok. Ziemniaki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię dobrze odcisnąć z soku w dłoniach i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić odrobiną soli (nie dużo bo cukinia była solona) oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam z sosikiem czosnkowym z dodatkiem koperku.
Placki cukiniowo-ziemniaczne
Etap 1 Cukinię umyć i razem ze skórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie na ok 30-60 minut aby puściła sok.
Placki cukiniowo-ziemniaczne
Etap 2 Ziemniaki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Placki cukiniowo-ziemniaczne
Etap 3 Cukinię dobrze odcisnąć z soku w dłoniach i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić odrobiną soli (nie dużo bo cukinia była solona) oraz pieprzem.
Placki cukiniowo-ziemniaczne
Etap 4 Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.