anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Placki dyniowe z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Błyskawiczne do zrobienia na śniadanie lub podwieczorek. Robiąc te placki nie trzeba ubijać piany, nawet mikser nie jest konieczny.

Placki dyniowe z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki dyniowe z rodzynkami

 

  • gęste puree z dyni - 100 g
  • mąka tortowa - 100 g
  • jajko - 1 szt.
  • cukier* – 1 łyżka
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
  • rodzynki – 3 łyżki
  • olej – do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placki dyniowe z rodzynkami
Rodzynki zalewam wrzącą wodą, a po chwili przelewam je na sitko i zostawiam do dokładnego odsączenia z wody. W misce dokładnie mieszam wszystkie pozostałe składniki. Robię to mikserem lub łyżką. Dodaję osuszone rodzynki i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, kładę po łyżce masy i smażę na niezbyt dużym ogniu po około 2 minuty z obu stron. Uważając aby się nie przypaliły. Usmażone odsączam na ręczniku papierowym. Podaję jeszcze ciepłe z jogurtem i aronią w rumie. *ilość cukru można zwiększyć, jeśli lubi się bardziej słodkie placki *gdyby puree z dyni nie było gęste, to można dodać więcej mąki, a jeśli jest zbyt gęste, to można dodać trochę mleka lub jogurtu *z tej porcji wyszło mi 9 placków *jeśli placki będą jadły dzieci, to podajemy je z sokiem lub jogurtem
Placki dyniowe z rodzynkami
Na patelni rozgrzewam olej, kładę po łyżce masy.
Placki dyniowe z rodzynkami
Smażę na niezbyt dużym ogniu po około 2 minuty z obu stron. Uważając aby się nie przypaliły.
Placki dyniowe z rodzynkami
Ilość cukru można zwiększyć, jeśli lubi się bardziej słodkie placki.