WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2132]

Placki jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie puszyste placuszki jabłkowe z papierówkami z domowego sadu, z ubita piana z białek. Podane z cukrem pudrem.

Placki jabłkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki jabłkowe

 

  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 czubate lyżki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. mleka
  • 3 większe papierówki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placki jabłkowe

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i żółtka i ubić do połączenia. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nałożyć porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na rumiano i wykładać na ręczniki papierowe.

Przed podaniem placki posypać cukrem pudrem.

Placki jabłkowe
Placki po usmazeniu osuszamy na recznikach papierowych
Placki jabłkowe
Porcje ciasta na placki wylożone na patelnie
Placki jabłkowe
Starte jablka dodane do zmiksowanego ciasta
Placki jabłkowe
Maka pszenna i mleko dodane do masy jajecznej
Placki jabłkowe
Żołtka i cukier dodane do ubitej piany