Sposób przygotowania:
Placki jabłkowe z kaszy jaglanej
Płuczemy i gotujemy we wrzątku kaszę jaglaną w stosunku dwie miarki wody na miarkę kaszy przez dwadzieścia minut pod przykryciem. Jedno jabłko myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Do jabłek dosypujemy trzy czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego i dwie łyżki skrobi kukurydzianej, które są w tym przepisie zamiennikami jajka. Dosypujemy szczyptę kurkumy i dwie szczypty cynamonu. Jeśli chodzi o cukier, to jeśli jabłko jest słodkie, to w ogóle nie będzie potrzebny. Jeśli placki trzeba dosłodzić, to lepiej dodać jednego daktyla lub syrop z agawy niż tradycyjny biały cukier. Całość miksujemy na gładką masę blenderem dodając mleka owsianego tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na patelni smażymy placki na złoto z obu stron. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu na przykład następnego dnia jako pożywne śniadanie.