MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Placki jabłkowe z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To prosty przepis na pyszne placki jabłkowe bez cukru, jaj i mleka krowiego.

Placki jabłkowe z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki jabłkowe z kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Placki jabłkowe z kaszy jaglanej
Płuczemy i gotujemy we wrzątku kaszę jaglaną w stosunku dwie miarki wody na miarkę kaszy przez dwadzieścia minut pod przykryciem. Jedno jabłko myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Do jabłek dosypujemy trzy czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Następnie dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego i dwie łyżki skrobi kukurydzianej, które są w tym przepisie zamiennikami jajka. Dosypujemy szczyptę kurkumy i dwie szczypty cynamonu. Jeśli chodzi o cukier, to jeśli jabłko jest słodkie, to w ogóle nie będzie potrzebny. Jeśli placki trzeba dosłodzić, to lepiej dodać jednego daktyla lub syrop z agawy niż tradycyjny biały cukier. Całość miksujemy na gładką masę blenderem dodając mleka owsianego tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na patelni smażymy placki na złoto z obu stron. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu na przykład następnego dnia jako pożywne śniadanie.
Placki jabłkowe z kaszy jaglanej
Gotujemy kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody
Placki jabłkowe z kaszy jaglanej
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera
Placki jabłkowe z kaszy jaglanej
Dodajemy kaszę jaglaną, zamienniki jaj, przyprawy i olej
Placki jabłkowe z kaszy jaglanej
Smażymu placuszki na patelni bez tłuszczu