Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Placki łososiowe-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki inspirowane przepisem z książki "Alaantkowe BLW", ale z moimi modyfikacjami. Placuszki są przepyszne. Stanowią świetną propozycję na obiad dla całej rodziny.

Placki łososiowe-marchewkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki łososiowe-marchewkowe

 

Sposób przygotowania:

Placki łososiowe-marchewkowe
Łososia pozbawiamy ości, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Rybę owijamy folią i pieczemy w 200 st. C przez 15 minut. Następnie łososia pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę.

Obrane, umyte marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Koperek myjemy, osuszamy, siekamy.

Łososia, marchewki i koperek przekładamy do miseczki. Dodajemy jajko, słodką i ostrą paprykę mieloną, po szczypcie soli i pieprzu, drobno posiekany czosnek, mąkę. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta, formując placki. Smażymy je z obu stron.
Placki łososiowe-marchewkowe
Placki smażymy na odrobinie oleju rzepakowym

Tagi:

placki dania