slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Placuszki gryczane z łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na delikatne, wytrawne placuszki bezglutenowe. Podane z łososiem i odrobiną śmietany kwaśniej smakują wprost zjawiskowo. Idealne na obiad lub kolację.

Placuszki gryczane z łososiem

Składniki:

Placuszki gryczane z łososiem

 

  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu i soli
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • oraz: 50 g łososia wędzonego
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • koperek

Sposób przygotowania:

Placuszki gryczane z łososiem
Do miski wsypujemy mąkę, koperek, proszek do pieczenia, vegetę, cebulę oraz sól i pieprz-mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, jajko i olej oraz mieszamy na jednolitą masę (będzie dość gęsta).

Rozgrzewamy patelnię, nakładamy po łyżce masy na placka i smażymy na malutkim ogniu.

Gotowe placki przekładamy na talerz i na górze układamy łyżeczkę śmietany oraz kawałek łososia.

Dekorujemy koperkiem.