Sposób przygotowania:
Potrawka warzywna z dynią i makaronem ryżowym
1. Cebule posiekałam drobno i zeszkliłam na oliwie w garnku z grubym dnem.
2. Do cebuli wrzuciłam przyprawy: curry, liść laurowy, czosnek i imbir i podsmażyłam krótko mieszając.
3. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę. To samo zrobiłam z papryką. Soczewicę wypłukałam pod bieżącą wodą.
4. Do podsmażonych przypraw dodałam soczewicę i warzywa, zalałam bulionem i doprowadziłam do zagotowania. Zmniejszyłam ogień.
5. Po około 15 minutach dodałam krojone pomidory z puszki razem z zalewą i mleko kokosowe. Znów zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dusiłam jeszcze 10 minut. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
6. Makaron ryżowy ugotowałam zgodnie z przepisem i podałam razem z potrawką.
2. Do cebuli wrzuciłam przyprawy: curry, liść laurowy, czosnek i imbir i podsmażyłam krótko mieszając.
3. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę. To samo zrobiłam z papryką. Soczewicę wypłukałam pod bieżącą wodą.
4. Do podsmażonych przypraw dodałam soczewicę i warzywa, zalałam bulionem i doprowadziłam do zagotowania. Zmniejszyłam ogień.
5. Po około 15 minutach dodałam krojone pomidory z puszki razem z zalewą i mleko kokosowe. Znów zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dusiłam jeszcze 10 minut. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
6. Makaron ryżowy ugotowałam zgodnie z przepisem i podałam razem z potrawką.