eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam duszony schab faszerowany wędzoną śliwką i suszoną morelą. Schab wyszedł aromatyczny i pyszny.

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą

Składniki:

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą

mięso

  • 1.40 kg schabu bez kości

farsz

przyprawy

  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięsa
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą

przygotowanie składników

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą
Obrane cebule pokroić w kostkę. Obrany czosnek drobno posiekać.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.

przygotowanie składników cd

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą
Przygotować morele suszone i wędzone śliwki.

Przygotować śliwki wędzone i suszone morele.

przygotowanie schabu

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą
Z opłukanego i osuszonego schabu usunąć błony i tłuszcz.

Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić schab z błon i tłuszczu. Przez całą długość schabu naciąć kieszeń.

przygotowanie schabu cd

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą
Schabnafaszerować sliwkami, morelami i obwiązać sznurkiem.

Przyprawy wymieszać i częścią natrzeć środek schabu. Do kieszeni w schabie nałożyć morele i śliwki z obu stron. Schab obwiązać sznurkiem.

przygotowanie schabu cd

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą

Przygotowany schab natrzeć przyprawami i odłożyć do lodówki na noc.

przygotowanie schabu cd

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron.

przygotowanie schabu cd

Duszony schab Eli ze śliwką i morelą

Do schabu dodać cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy i chwilę smażyć.. Podlać mieso wodą i dusić schab około 70 - 80 minut. Po ostudzeniu zdjąć ze schabu nici i pokroić. Smacznego!