Sposób przygotowania:
Pasztet Eli wieprzowo drobiowy z grzybamiprzygotowanie składników
Przygotować łopatkę wieprzową, pierś kurczaka, liście laurowe, ziele. Liście laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać. Cebule obrać z łupinek, przekroić na pół i opiec na suchej patelni. Ząbki czosnku obrać z łupinek. Wątróbki opłukać i oczyścić z błon i tłuszczu. Przygotować słoninę.
przygotowanie składników cd
Do dużego garnka włożyć łopatkę, pierś kurczaka, marchewki, pietruszki, seler, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cebule i czosnek. Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć ugotowane mięso i ostudzić. Jarzyny wyjąć z wywaru i wykorzystać np. do sałatki. Wywar przecedzić.
przygotowanie pasztetu
Grzyby namoczyć przez pół godziny we wrzącej wodzie i ugotować, Ostudzone grzyby pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać wątróbki, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbki oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Z ostudzonych wątróbek wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Żółtka oddzielić od białek. Łopatkę, pierś kurczaka i wątróbkę z cebulką zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami, dodać żółtka, słoninę, grzyby, wywar mięsny, przyprawy do wieprzowiny i pasztetu, czosnek granulowany, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do masy na pasztet i delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Masę pasztetową wyłożyć do aluminiowych foremek.
przygotowanie pasztetu cd
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i włożyć foremki z pasztetem. Na dno włożyć płaski garnek z wodą. Pasztet piec około 80 minut. Upieczony pasztet ostudzić i włożyć do lodówki żeby pasztet stężał. Podawać pasztet z ćwikłą lub chrzanem.
Smacznego!