slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Placki pietruszkowo-selerowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i aromatyczne placuszki z selera korzeniowego oraz korzenia pietruszki. Placki wychodzą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz.

Placki pietruszkowo-selerowe

Składniki:

Placki pietruszkowo-selerowe

 

  • 250 g selera korzeniowego
  • 250 g korzenia pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sól, pieprzu
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki pietruszkowo-selerowe
Obrany seler i pietruszkę, kroimy w plasterki, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. 

Cebulę i czosnek obieramy. Ścieramy wszystko na tarce o dużych oczkach.

Następnie dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i mieszamy. 

Rozgrzewamy patelnię z oliwą i nakładamy na gorący tłuszcz masę na placuszki. 

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Tagi:

dania placki