jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świeżo usmażone, chrupiące plaski ziemniaczane, jam mniemam to ulubione danie większości z nas:). Dziś polecam ich połączenie z aromatycznym selerem, który nadaje im jeszcze lepszego smaku.

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem

SKŁADNIKI

  • 500 gram szynki wieprzowej,
  • 1 średniej wielkości seler (około 400 gram),
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • Jajko do spojenia placków,
  • Pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Papryka do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Przyprawa do gulaszu,
  • Olej do smażenia,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej do placków,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Woda do podlania gulaszu

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem

ETAP 1

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem
Mięso po dodaniu do cebuli dokładnie obsmażamy

GULASZ: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie mięso kroimy w kostkę i łączymy je z przyprawą do gulaszu. Tak przygotowane dodajemy do cebuli.

Całość smażymy razem do momentu jak mięso się zarumieni. Do zarumienionego dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy.

Po połączeniu składników mięso podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest gotowe gulasz łączymy z jogurtem. Całość zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.

W trakcie, gdy przygotowujemy gulasz, jednocześnie możemy zająć się przygotowaniem placków warzywnych.

ETAP 2

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem
Warzywa potrzebne do placków obieramy

Seler i ziemniaki obieramy.

ETAP 3

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem
Składniki na placki umieszczamy w jednej misce i mieszamy

Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Starte ziemniaki odsączamy z płynu na gęstym sitku. Tak przygotowane przekładamy do miski.

Dodajemy do nich seler, mąkę, skrobię, która osiadła się na spodzie soku z ziemniaków, jajko, natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

Składniki dokładnie mieszamy.

ETAP 4

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej

Na patelni umieszczamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.

Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

ETAP 5

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem
na papierowym ręczniku odsączamy z tłuszczu placuszki

Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy je polane gulaszem i oprószone posiekanym szczypiorem.