Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszemETAP 1
GULASZ: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie mięso kroimy w kostkę i łączymy je z przyprawą do gulaszu. Tak przygotowane dodajemy do cebuli.
Całość smażymy razem do momentu jak mięso się zarumieni. Do zarumienionego dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy.
Po połączeniu składników mięso podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest gotowe gulasz łączymy z jogurtem. Całość zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
W trakcie, gdy przygotowujemy gulasz, jednocześnie możemy zająć się przygotowaniem placków warzywnych.
ETAP 2
Seler i ziemniaki obieramy.
ETAP 3
Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Starte ziemniaki odsączamy z płynu na gęstym sitku. Tak przygotowane przekładamy do miski.
Dodajemy do nich seler, mąkę, skrobię, która osiadła się na spodzie soku z ziemniaków, jajko, natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Składniki dokładnie mieszamy.
ETAP 4
Na patelni umieszczamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
ETAP 5
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy je polane gulaszem i oprószone posiekanym szczypiorem.