juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Placki razowe - cebulowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszne placki,lepsze od ziemniaczanych

Placki razowe - cebulowe

Składniki:

Placki razowe - cebulowe

 

  • (na dwie osoby)
  • Placki:
  • 100 g mąki pszennej razowej (t 1850 , 2000)
  • 1 białko
  • szczypta sody
  • mleko 1,5%
  • 2 cebule
  • woda
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej/oliwa

 

Sposób przygotowania:

Placki razowe - cebulowe
Do mąki dodajemy białko i wlewamy ok pół szklanki mleka. Miksujemy najlepiej w robocie lub malakserze. Następnie dodajemy cebule i przemielamy. Dolewamy wody az ciasto uzyska konsystencje gestej smietany. Na koniec dodajemy troszke sody, i przyprawiamy . Polecam dosypac obficie majeranku. Patelnię z odrobiną oliwy lub oleju mocno rozgrzewamy i smazymy nieduze placuszki z obu stron. Podajemy z ulubionym sosem. Pychotka!