mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Placki tajskie z kukurydzą i groszkie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Są pikantne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z naturalnym jogurtem, sosem czosnkowym czy słodkim sosem chili.

Placki tajskie z kukurydzą i groszkie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki tajskie z kukurydzą i groszkie

 

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zielonego sosu curry
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 puszki kukurydzy z puszki
  • 1/2 puszki groszku z puszki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • słodki sos chili

Sposób przygotowania:

Placki tajskie z kukurydzą i groszkie
Do miski wkładam przesianą mąkę, jajko, sos curry, mleczko kokosowe, sos rybny oraz połowę kukurydzy i groszku. Całość miksuję za pomocą blendera na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodaję resztę (całej) kukurydzy i groszku osączonych z zalewy, drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszam za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzewam olej - kilka łyżek. Na gorący tłuszcz kładę łyżką ciasto tworząc niewielkie placuszki. Smażę placki na średnim ogniu z obydwu stron aż do zarumienienia. Usmażone placuszki podaję z jogurtem i sosem chili.
Placki tajskie z kukurydzą i groszkie
Do zmiksowanej masy dodaję kukurydzę, groszek i natkę
Placki tajskie z kukurydzą i groszkie
Na rozgrzanym tłuszczu smażę niewielkie placuszki z obydwu stron na złoto