Sposób przygotowania:
Placki tortilli pszenno-ryżowe
1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej wody, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto powinno być takie pośrodku, ani za twarde, ani za miękkie. Następnie z ciasta formujemy kulę i przykrywamy miseczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki tylko tak odrobinę, ponieważ będzie nam się przypalać na patelni. Placki wałkujemy bardzo cieniutko. Następnie smażymy na gorące patelni z każdej strony do zrumienienia. Patelnia o średnicy 18 cm.
3. Placki układamy na talerzu, można je przykryć czystą ściereczką, wtedy trochę zmiękną.
4. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk placków.
Smażymy na suchej patelni, bez żadnych tłuszczów.
Średnica patelni około 18 cm.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki tylko tak odrobinę, ponieważ będzie nam się przypalać na patelni. Placki wałkujemy bardzo cieniutko. Następnie smażymy na gorące patelni z każdej strony do zrumienienia. Patelnia o średnicy 18 cm.
3. Placki układamy na talerzu, można je przykryć czystą ściereczką, wtedy trochę zmiękną.
4. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk placków.
Smażymy na suchej patelni, bez żadnych tłuszczów.
Średnica patelni około 18 cm.
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)