Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placki tortilli pszenno-ryżowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie placki są trochę twardsze od tych na samej mące pszennej, ale można je przykryć czystą ściereczką i trochę zmiękną. Polecam podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki tortilli pszenno-ryżowe

Składniki:

Placki tortilli pszenno-ryżowe

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Placki tortilli pszenno-ryżowe
1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej wody, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto powinno być takie pośrodku, ani za twarde, ani za miękkie. Następnie z ciasta formujemy kulę i przykrywamy miseczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. 

2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki tylko tak odrobinę, ponieważ będzie nam się przypalać na patelni. Placki wałkujemy bardzo cieniutko. Następnie smażymy na gorące patelni z każdej strony do zrumienienia. Patelnia o średnicy 18 cm.

3. Placki układamy na talerzu, można je przykryć czystą ściereczką, wtedy trochę zmiękną. 

4. Podajemy z dowolnymi dodatkami. 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sztuk placków.

Smażymy na suchej patelni, bez żadnych tłuszczów.

Średnica patelni około 18 cm.