Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z łososiem
Szpinak podsmażamy na patelni, aż odparuje nadmiar wody i przekładamy do miski.
Dodajemy żółtka, sól i pieprz i blendujemy razem. Można też użyć malaksera. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wystudzoną masą szpinakową. Całość wykładamy na woskowany papier do pieczenia i rozsmarowujemy w prostokąt do ok 1 cm wysokości. Pieczemy do lekkiego zrumienienia.
Gdy lekko przestygnie smarujemy serkiem, układamy na nim plastry łososia i posypujemy koperkiem.
Zwijamy w roladę, owijamy dość ściśle folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie kroimy w dość spore plasterki.
Dodajemy żółtka, sól i pieprz i blendujemy razem. Można też użyć malaksera. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wystudzoną masą szpinakową. Całość wykładamy na woskowany papier do pieczenia i rozsmarowujemy w prostokąt do ok 1 cm wysokości. Pieczemy do lekkiego zrumienienia.
Gdy lekko przestygnie smarujemy serkiem, układamy na nim plastry łososia i posypujemy koperkiem.
Zwijamy w roladę, owijamy dość ściśle folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie kroimy w dość spore plasterki.
ciasteczka
lukrowanepierniczki