WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 839]

Rolada szpinakowa z łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z popularniejszych i smaczniejszych przekąsek. U mnie rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem.

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

Rolada szpinakowa z łososiem

Ciaasto

Pozostałe

  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka chrzanowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z łososiem
Szpinak podsmażamy na patelni, aż odparuje nadmiar wody i przekładamy do miski.

Dodajemy żółtka, sól i pieprz i blendujemy razem. Można też użyć malaksera. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wystudzoną masą szpinakową. Całość wykładamy na woskowany papier do pieczenia i rozsmarowujemy w prostokąt do ok 1 cm wysokości. Pieczemy do lekkiego zrumienienia.

Gdy lekko przestygnie smarujemy serkiem, układamy na nim plastry łososia i posypujemy koperkiem.

Zwijamy w roladę, owijamy dość ściśle folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnie kroimy w dość spore plasterki.