Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Babeczki z ciasta francuskiego na słono

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką, cebulą, oliwkami, serem i salami. Smaczne i na ciepło, i na zimno.

Babeczki z ciasta francuskiego na słono

Składniki:

Babeczki z ciasta francuskiego na słono

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • masło
  • 36 małych plasterków salami
  • 9 oliwek zielonych
  • 9 łyżeczek passaty pomidorowej
  • 3 plasterki sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Babeczki z ciasta francuskiego na słono

ETAP 1:

Babeczki z ciasta francuskiego na słono
Babeczki wypełniamy farszem warzywno - pieczarkowym

Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę. Umytą paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy paprykę i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwijamy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego 9 kółek. Kawałki ciasta przekładamy do formy na muffiny wypełnionej papilotkami. Formujemy miseczki. Każdą miseczkę smarujemy passatą pomidorową, oprószamy oregano i wypełniamy porcją farszu warzywno - pieczarkowego.

ETAP 2:

Babeczki z ciasta francuskiego na słono
Na farszu warzywno - pieczarkowym układamy ser

Na każdej babeczce układamy po 1/3 plastra sera żółtego.

ETAP 3:

Babeczki z ciasta francuskiego na słono
Na każdej babeczce układamy po 4 małe plastry salami

Na babeczkach układamy plasterki salami.

ETAP 4:

Babeczki z ciasta francuskiego na słono
Pomiędzy plastrami salami układamy oliwki

oraz oliwki pokrojone na plasterki lub połówki.

Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20 min.