Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiemWykonanie nadzienia z kapusty:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka bardzo dokładanie odcedzamy.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Gdy będzie usmażona wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty. Następnie kapustę z cebulą przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do kapusty. W razie potrzeby można dodać masła do przesmażania.
Studzimy.
Wykonanie ciasta:

Wykonujemy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem i mąką w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak 15 minut. Do mąki dajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto, ewentualnie gdy ciasto jest zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
Formowanie bułek:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, nakładamy sporą porcję kapusty i zlepiamy formując bułeczki.
Do pieczenia:

Bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczenie:

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
Podanie:

Upieczone podajemy. Najlepiej z czerwonym barszczykiem. Ciepłe lub zimne. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.
robaczek
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
robaczek
ciasteczka
Babeczka35
Super :) Mnie też nie wszystko ładnie wychodzi :) Najważniejsze żeby smakowało :)
Babeczka35
Bardzo polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam zrobić :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)