Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie bułki można podać na świąteczny stół z czerwonym barszczykiem. Są bardzo sycące i pyszne. Pachną kminkiem i przyprawami. Bardzo polecam, zróbcie. Można podać je na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne gdy wystygną.

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem

Składniki:

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem

Nadzienie:

  • pół główki średniej kapusty białej
  • 2 średnie cebule
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kminek mielony według uznania
  • przyprawa do dań z kapusty według uznania

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem

Wykonanie nadzienia z kapusty:

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem
Z podanych składników przygotowujemy nadzienie do bułek.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka bardzo dokładanie odcedzamy.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Gdy będzie usmażona wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty. Następnie kapustę z cebulą przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do kapusty. W razie potrzeby można dodać masła do przesmażania.

Studzimy.

Wykonanie ciasta:

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem
Z podanych składników wykonujemy ciasto na bułki.

Wykonujemy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem i mąką w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak 15 minut. Do mąki dajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto, ewentualnie gdy ciasto jest zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.

Formowanie bułek:

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem
Z podanych składników wykonujemy bułki z kapustą.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, nakładamy sporą porcję kapusty i zlepiamy formując bułeczki.

Do pieczenia:

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem
Układamy je na blaszkach wyłozonych papierem do pieczenia.

Bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.

Pieczenie:

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem
Bułki pieczemy do ładnego zrumienienia się.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.

Podanie:

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem
Gotowe podajemy i smacznego życzę.

Upieczone podajemy. Najlepiej z czerwonym barszczykiem. Ciepłe lub zimne. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.