WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1088]

Placki twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące słodkie placuszki z twarogu z dodatkiem serka waniliowego. Idealne na słodki podwieczorek lub na śniadanie.

Placki twarogowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki twarogowe

 

  • 250g twarogu
  • 2-3 łyżki serka waniliowego
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Placki twarogowe

ETAP 1:

Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać serek waniliowy i dobrze ugniatając wymieszać wszystko na jednolitą konsystencję. Powinna powstać masa podobna do zmielonego sera białego. Do masy twarogowej wbić jajko, wsypać mąkę i cukier i wymieszać wszystko łyżką lub ręką na ciasto. Ciasto powinno być bardzo gęste tak że łyżka w nim powinna stać pionowo.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wykładać porcje ciasta rozpłaszczając je. Najlepiej pomagać sobie zanurzając łyżkę w gorącym oleju. Placki smażyć na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu placki wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Placki po usmażeniu mają fajną chrupiącą skórkę.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Placki twarogowe
Usmazone placki wyłożone na ręcznik papierowy
Placki twarogowe
Placki twarogowe w trakcie smażenia na patelni
Placki twarogowe
Pocje ciasta twarogowego wyłożone na patelnię
Placki twarogowe
Przygotowane ciasto na placki twarogowe w misce

Tagi:

ser placki dania