Sposób przygotowania:
Placki twarogoweETAP 1:
Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać serek waniliowy i dobrze ugniatając wymieszać wszystko na jednolitą konsystencję. Powinna powstać masa podobna do zmielonego sera białego. Do masy twarogowej wbić jajko, wsypać mąkę i cukier i wymieszać wszystko łyżką lub ręką na ciasto. Ciasto powinno być bardzo gęste tak że łyżka w nim powinna stać pionowo.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wykładać porcje ciasta rozpłaszczając je. Najlepiej pomagać sobie zanurzając łyżkę w gorącym oleju. Placki smażyć na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu placki wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
Placki po usmażeniu mają fajną chrupiącą skórkę.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.