karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Placki twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobra słodka przekąska dla całej rodziny

Placki twarogowe

Składniki:

Placki twarogowe

 

  • 500 g twarogu
  • 4 jaja
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 50 g rodzynek (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej

Sposób przygotowania:

Placki twarogowe
Rodzynki maczamy we wrzątku ok. 5 minut. Mielimy twaróg. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy zmielony twaróg, śmietanę, rodzynki, mąkę, szczyptę soli. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą następnie łączymy z wcześniej przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z obu stron. Na koniec posypujemy cukier puder.
Smacznego :)

Tagi:

dania placki