Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem bez cukru

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To doskonała propozycja na pożywne śniadanie, podwieczorek oraz kolację. Idealnie smakują na ciepło i po ostygnięciu. Ich mocno twarogowy smak przepysznie komponuje się z dodatkiem jabłka, który nadaje im delikatnej słodyczy i odrobiną cynamonu.

Placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem bez cukru

Składniki:

Placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem bez cukru

Około 9 sztuk:

  • 120g twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej/orkiszowej (płaskie)
  • 2 łyżki śmietany (płaskie; ew. jogurtu naturalnego)

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem bez cukru

Jabłko:

Placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem bez cukru
Najlepiej jest użyć jabłka o słodszym smaku.

Umyte i obrane jabłko zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach.

Masa:

Placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem bez cukru
Jeśli masa jest za rzadka to można dodać więcej mąki. ponieważ placuszki mogą być zbyt delikatne i ciężkie do przewracania podczas smażenia.

Twaróg ze śmietaną utrzeć na gładką konsystencję.
Dodać jajko, mąkę oraz cynamon.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie połączyć ze startym jabłkiem.

Smażenie:

Placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem bez cukru
Placuszki można podawać na ciepło lubzimno.

Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron - aż będą delikatnie rumiane.
Można podawać z ulubionymi dodatkami lu solo.