Sposób przygotowania:
Maślaki smażone z cebulą i czosnkiemCebula z czosnkiem:
Cebulę pokroić a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i następnie podsmażyć na maśle.
Maślaki należy oczyścić oraz umyć, z kapeluszy ściągnąć skórkę i grzyby ponownie opłukać, a następnie osuszyć.
Nóżki pokroić w plasterki, a kapelusze na 2 lub więcej części - w zależności od ich wielkości.
Cebulę pokroić w talarki oraz wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na roztopionym maśle.
Dodać grzyby.
Grzyby:
Z kapeluszy umytych i oczyszczonych maślaków należy ściągnąć skórkę.
Następnie grzyby ponownie opłukać i osuszyć.
Nóżki pokroić w plasterki, a kapelusze na 2 lub więcej części.
Całość połączyć z cebulą oraz czosnkiem.
Duszenie:
Całość dusić pod przykryciem do miękkości - około 15 minut.
Gdy grzyby puszczą sok to należy je posypać solą z pieprzem, a na końcu odparować i ewentualnie doprawić według smaku.