Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 310
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem to idealna propozycja na pyszną, szybką oraz pożywną przekąskę, dodatek dodania lub samoistną potrawę. W moim domu zazwyczaj znikają ze świeżym pieczywem.

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem

Składniki:

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem

 

Ponadto:

  • 2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem

Cebula z czosnkiem:

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem
Cebula nie musi być całkowicie mięciutka.

Cebulę pokroić a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i następnie podsmażyć na maśle.

Maślaki należy oczyścić oraz umyć, z kapeluszy ściągnąć skórkę i grzyby ponownie opłukać, a następnie osuszyć.

Nóżki pokroić w plasterki, a kapelusze na 2 lub więcej części - w zależności od ich wielkości.
Cebulę pokroić w talarki oraz wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na roztopionym maśle.
Dodać grzyby.

Grzyby:

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem
Skurka w maślakach sprawia, że grzyby są bardziej ciężkostrawne.

Z kapeluszy umytych i oczyszczonych maślaków należy ściągnąć skórkę.
Następnie grzyby ponownie opłukać i osuszyć.

Nóżki pokroić w plasterki, a kapelusze na 2 lub więcej części.
Całość połączyć z cebulą oraz czosnkiem.

Duszenie:

Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem
Grzyby należy odparować czyli podsmażyć bez pokrywki.

Całość dusić pod przykryciem do miękkości - około 15 minut.
Gdy grzyby puszczą sok to należy je posypać solą z pieprzem, a na końcu odparować i ewentualnie doprawić według smaku.