Sposób przygotowania:
Serowe placuszki z sosem czereśniowymETAP 1:
Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, miód i miksuję blenderem aż ser zrobi się gładki.
ETAP 2:
Dodaję mąkę, skórkę pomarańczową i mieszam.
ETAP 3:
Mikserem ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję do sera i mieszam już łyżką. Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony około dwie minuty.
ETAP 4:
Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cynamon, kardamon, miód, sok z cytryny, połowę wody z 1/2 szklanki i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie.
W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni.Gotuję aż zgęstnieją. Placuszki podaję z sosem i posypuję pudrem, dekoruję miętą.
Magdalena88
Jagodowa