Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Placki typu piadina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do przekładania na słodko i słono

Placki typu piadina Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki typu piadina

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • ćwierć kostki drożdży (2,5 dag)
  • 3/4 szkl ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Placki typu piadina
Drożdże rozpuścić w cukrze i wodzie, a następnie wlać do miski z przesianą mąką. Ciasto posolić, wlać olej, zagnieść i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowywać na cieniutkie placki wielkości patelni, na której będą się opiekały. Opiekamy bez tłuszczu , co trwa chwilę z jednej i drugiej strony. W trakcie powinny tworzyć się małe pęcherzyki.
Placki typu piadina
Ciasto rozwałkowywałam na cieniutkie placki