Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Placki warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Robiąc te placuszki, inspirowałam się przepisem z bloga "Alaantkowe blw", dostosowując go do upodobań mojej rodziny. Placki smakowały wszystkim, także mojemu rocznemu synkowi.

Placki warzywne

Składniki:

Placki warzywne

Na 10 placków:

Sposób przygotowania:

Placki warzywne

ETAP 1:

Placki warzywne
Cukinię, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce

Warzywa - cukinię, marchewkę i ziemniaki- myjemy i obieramy, ścieramy na tarce o średnich lub dużych oczkach. Odstawiamy je na 10 minut, a następnie odlewamy nadmiar wody.

ETAP 2:

Placki warzywne
Do warzyw dodajemy mąkę orkiszową i przyprawy

Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i przyprawy: pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę mieloną, a w wersji dla dorosłych też sól.

ETAP 3:

Placki warzywne
Dodajemy dwa jajka i mieszamy na jednolitą masę

Wbijamy jajka. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

ETAP 4:

Placki warzywne
Placuszki smażymy z obu stron na oleju rzepakowym

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Porcjami wykładamy masę warzywną, formując placki. Smażymy je z obu stron na złocisto, po kilka minut na stronę.

Placki możemy podać z ketchupem.