Sposób przygotowania:
Warzywne placki z cukinią i papryką
Ziemniaki, cukinię, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Następnie ziemniaki ,cukinię i marchewkę, ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę.
Do większej miski wkładamy warzywa, wszystko delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie, z warzyw odciskamy nadmiar soku.
Do osączonych już warzyw, dodajmy oczyszczoną z gniazd nasiennych,pokrojoną w kostkę paprykę, mąkę, jajko, zioła prowansalskie oraz przyprawy i mieszamy.
(jeżeli masa jest mało zwarta, dosypujemy trochę mąki).
Na patelni rozgrzewamy olej.
Łyżką nakładamy porcje masy i formuję placuszki.
Placki smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe, odkładamy na papierowy ręcznik do osączenia.
Podajemy z ulubionym sosem lub po prostu z jogurtem naturalny albo śmietaną.
Do większej miski wkładamy warzywa, wszystko delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie, z warzyw odciskamy nadmiar soku.
Do osączonych już warzyw, dodajmy oczyszczoną z gniazd nasiennych,pokrojoną w kostkę paprykę, mąkę, jajko, zioła prowansalskie oraz przyprawy i mieszamy.
(jeżeli masa jest mało zwarta, dosypujemy trochę mąki).
Na patelni rozgrzewamy olej.
Łyżką nakładamy porcje masy i formuję placuszki.
Placki smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe, odkładamy na papierowy ręcznik do osączenia.
Podajemy z ulubionym sosem lub po prostu z jogurtem naturalny albo śmietaną.
gusia1000