WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1026]

Placki z cukinii na kleiku ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z tartej żółtej cukinii na kleiku ryżowym. Są delikatne i puszyste. Podałam je z cukrem pudrem na słodko. Jest to kolejna moja propozycja placków z cukinii. Tym razem wykorzystałam cukinię żółtą która jest delikatniejsza w smaku.

Placki z cukinii na kleiku ryżowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cukinii na kleiku ryżowym

 

  • ok. 200 g cukinii po obraniu
  • 0,5 szkl zimnego kleiku ryżowego na mleku
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii na kleiku ryżowym

ETAP 1:

Obraną cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać kleik ryżowy przyrządzony na mleku, zblendowany i wystudzony. Wbić jajko.

Wsypać mąkę pszenną tortową, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Wszystko wymieszać łyżka do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju.

Wykładać porcje ciasta tworząc nieduże placuszki. Placki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.

Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć z tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem lub z dżemem owocowym.

Placki z cukinii na kleiku ryżowym
Placki z cukinii na kleiku po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Placki z cukinii na kleiku ryżowym
Porcja ciasta wyłożona na gorący olej na patelni
Placki z cukinii na kleiku ryżowym
Ciasto na placki po wymieszaniu wszystkich składników
Placki z cukinii na kleiku ryżowym
Kleik ryżowy dodany do startej na tarce cukinii