Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z bułką tartąETAP 1:
Przygotować cukinię umyć ją odciąć końcówki, a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do startej cukinii wbić całe jajka, wsypać mąkę i bułkę tartą oraz wsypać sól i pierz naturalny, dodać jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, odstawić na piętnaście minut, aby cukinia wsiąknęła w siebie bułkę tartą.
ETAP 2:
Jak już ciasto z cukinią odstało swój czas na patelnię wlać tyle oleju, by zakrył on dno patelni. Następnie lekko go rozgrzać i nakładać po łyżce przygotowanego ciasta. W czasie, gdy ciasto zacznie z góry się ścinać przełożyć na drugą stronę. Placki smażyć z obu stron na średnim ogniu do ładnego zarumienienia się placka. Usmażone układać na talerzu.
cukinia
Usmażone placki podałam tak jak lubimy z cukrem i kwaśną śmietaną, a jako dodatek do placków była wczorajsza zupa buraczkowa. Żal było ją wylać tak wyszła smaczna, a prawdę mówiąc dziś była jeszcze smaczniejsza jak odstała w lodówce. Placki można podawać z czym lubicie można do nich dodać również cebulę.
Agnieszka 72
tak szwagier ma swoje kury gesi i kaczki