Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Placki z cukinii z bułką tartą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 50
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i aromatyczne placki z cukinii. Są szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają.

Placki z cukinii z bułką tartą

Składniki:

Placki z cukinii z bułką tartą

cukinia

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z bułką tartą

ETAP 1:

Placki z cukinii z bułką tartą

Przygotować cukinię umyć ją odciąć końcówki, a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do startej cukinii wbić całe jajka, wsypać mąkę i bułkę tartą oraz wsypać sól i pierz naturalny, dodać jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, odstawić na piętnaście minut, aby cukinia wsiąknęła w siebie bułkę tartą.

ETAP 2:

Placki z cukinii z bułką tartą

Jak już ciasto z cukinią odstało swój czas na patelnię wlać tyle oleju, by zakrył on dno patelni. Następnie lekko go rozgrzać i nakładać po łyżce przygotowanego ciasta. W czasie, gdy ciasto zacznie z góry się ścinać przełożyć na drugą stronę. Placki smażyć z obu stron na średnim ogniu do ładnego zarumienienia się placka. Usmażone układać na talerzu.

cukinia

Usmażone placki podałam tak jak lubimy z cukrem i kwaśną śmietaną, a jako dodatek do placków była wczorajsza zupa buraczkowa. Żal było ją wylać tak wyszła smaczna, a prawdę mówiąc dziś była jeszcze smaczniejsza jak odstała w lodówce. Placki można podawać z czym lubicie można do nich dodać również cebulę.