Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Kotlety mielone z piersi kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, delikatne i soczyste kotlety mielone przygotowane z piersi kaczki. Tak przygotowane będą doskonałe na obiad dla całej rodziny.

Kotlety mielone z piersi kaczki

Składniki:

Kotlety mielone z piersi kaczki

mięso kaczki

  • 720 g piersi z kaczki wraz ze skórą,
  • 1 spory ząbek czosnku,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 0,5 łyżki przyprawy do gęsi i kaczki,
  • 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżki ziarenka smaku,
  • 0,5 łyżeczki lubczyk suszony,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 1/4 szklanki wody przegotowanej (szklanka poj. 210 ml).

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z piersi kaczki

ETAP 1:

Kotlety mielone z piersi kaczki

Przygotować piersi z kaczki tj. dokładnie je wymoczyć w kilku wodach, następnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Następnie pokroić w mniejsze części i zmielić przez maszynę sitkiem o małych oczkach.

ETAP 2:

Kotlety mielone z piersi kaczki

Do zmielonego mięsa z kaczki dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie dodać ją do zmielonego mięsa z przyprawami. Wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na dziesięć minut, aby mięso przegryzło się z dodanymi składnikami.

ETAP 3:

Kotlety mielone z piersi kaczki

Jak już przygotowane mięso odstało swój czas wtedy na dużą patelnię wlać olej tak, aby tylko zakryło dno patelni. Formować kotlety za pomocą lekko mokrych rąk, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na lekko rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.

mięso z kaczki

Kotlety mielone z piersi kaczki

Gdy już wszystkie kotlety ładnie są usmażone z obu stron podlać je przegotowaną wodą i dosłownie chwilkę je poddusić pod przykryciem, odwracając raz kotlety, aż powstanie gęsty sosik. Tak przygotowane kotlety zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.

ETAP 5:

Kotlety mielone z piersi kaczki

Kotlety z piersi kaczki podduszone podałam z ziemniakami polanymi sosem powstałym w czasie duszenia kotletów. Jako surówka była marchew starta na drobnej tarce jarzynowej trochę sałaty masłowej, sól, pieprz oraz śmietana. Kotlety wyszły wspaniałe wilgotne w środku nie suche na pewno za sprawą ubitych białek. Ten przepis już na długo zagości w moim domu.