Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z piersi kaczkiETAP 1:
Przygotować piersi z kaczki tj. dokładnie je wymoczyć w kilku wodach, następnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Następnie pokroić w mniejsze części i zmielić przez maszynę sitkiem o małych oczkach.
ETAP 2:
Do zmielonego mięsa z kaczki dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie dodać ją do zmielonego mięsa z przyprawami. Wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na dziesięć minut, aby mięso przegryzło się z dodanymi składnikami.
ETAP 3:
Jak już przygotowane mięso odstało swój czas wtedy na dużą patelnię wlać olej tak, aby tylko zakryło dno patelni. Formować kotlety za pomocą lekko mokrych rąk, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na lekko rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
mięso z kaczki
Gdy już wszystkie kotlety ładnie są usmażone z obu stron podlać je przegotowaną wodą i dosłownie chwilkę je poddusić pod przykryciem, odwracając raz kotlety, aż powstanie gęsty sosik. Tak przygotowane kotlety zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
ETAP 5:
Kotlety z piersi kaczki podduszone podałam z ziemniakami polanymi sosem powstałym w czasie duszenia kotletów. Jako surówka była marchew starta na drobnej tarce jarzynowej trochę sałaty masłowej, sól, pieprz oraz śmietana. Kotlety wyszły wspaniałe wilgotne w środku nie suche na pewno za sprawą ubitych białek. Ten przepis już na długo zagości w moim domu.