Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z jabłkiem
Cukinie i jabłko obieramy i wyjmujemy środki z nasionami. Ścieramy na grubych oczkach tarki każde osobno. Starte jabłko skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy cukrem. Cukinie zaś oprószamy solą i odstawiamy do czasu aż puści sok.
Cukinię odciskamy, dodajemy jajko, jabłko, drobno pokrojoną cebulę i mąkę. Mąki dodajemy tyle by ciasto było dosść gęste. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy łyżką przygotowaną masę i smażymy małe placuszki.
Nadmiar tłuszczu osączamy na papierowym ręczniku.
Cukinię odciskamy, dodajemy jajko, jabłko, drobno pokrojoną cebulę i mąkę. Mąki dodajemy tyle by ciasto było dosść gęste. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy łyżką przygotowaną masę i smażymy małe placuszki.
Nadmiar tłuszczu osączamy na papierowym ręczniku.