Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, który nadaje im pysznego charakteru.

Placki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym

Składniki:

Placki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym

7-8 sztuk:

sos czosnkowy:

  • 100 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier puder (do smaku)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym

Cukinia:

Placki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym
Młodej cukinii nie należy obierać ze skórki.

Cukinię ze skórką zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Masa na placki:

Placki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym
Masę na placki należy doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Cukinię wymieszać z mąką, żółtkiem, serem uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę i na końcu z pianą z białka.

Całość doprawić według smaku - bazylią, solą i pieprzem.

Smażenie:

Placki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym
Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Placuszki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - z obu stron na lekko złoty kolor.

Sos:

Placki z cukinii z żółtym serem i sosem czosnkowym
Ciepłe placuszki z cukinii podawać z sosem.

Jogurt naturalny należy wymieszać z majonezem oraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Sos doprawić do smaku.