Sposób przygotowania:
Rolada boczkowa z farszem
Boczek oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu (ja miałam dość tłusty) i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Dwa albo trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nim boczek. Boczek zawijamy w folię albo przykrywamy naczynie z boczkiem i odstawiamy na ok 2 godz do lodówki.
Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię by odparować nadmiar wody, doprawiamy do smaku i przestudzamy.
Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojona cebulę, rosół albo wodę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do miodu, dodajemy paprykę, pieprz cayenne, olej i odrobinę soli. Mieszamy.
Boczek wyjmujemy i kładziemy chudszą stroną do góry. Wykładamy mięso mielone i pieczarki. Zwijamy w roladę i obwiązujemy nicią.
Smarujemy roladę przygotowana marynatą, odstawiamy na ok 1/2 godz później przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 90 min ( można roladę odwracać i można przykryć na pierwsze 30 min pieczenia).
Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię by odparować nadmiar wody, doprawiamy do smaku i przestudzamy.
Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojona cebulę, rosół albo wodę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do miodu, dodajemy paprykę, pieprz cayenne, olej i odrobinę soli. Mieszamy.
Boczek wyjmujemy i kładziemy chudszą stroną do góry. Wykładamy mięso mielone i pieczarki. Zwijamy w roladę i obwiązujemy nicią.
Smarujemy roladę przygotowana marynatą, odstawiamy na ok 1/2 godz później przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 90 min ( można roladę odwracać i można przykryć na pierwsze 30 min pieczenia).
SylaUla