katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Rolada boczkowa z farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Boczkowa rolada pieczona z farszem z dodatkiem pieczarek. Smaczna jako przekąska na stół dodatek na kanapki czy do obiadu.

Rolada boczkowa z farszem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rolada boczkowa z farszem

 

  • boczek ok 1,5 kg
  • czosnek 2-3 zabki
  • Farsz:
  • mielona łopatka ok 50 dag
  • cebula 1 szt
  • tarta bułka 2 łyżki
  • rosół albo woda ok 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • pieczarki ok 10 szt
  • Marynata:
  • miód 1 duża łyżka
  • mielona słodka papryka 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne 1 łyżeczka
  • olej 1-2 łyżki
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Rolada boczkowa z farszem
Boczek oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu (ja miałam dość tłusty) i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Dwa albo trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nim boczek. Boczek zawijamy w folię albo przykrywamy naczynie z boczkiem i odstawiamy na ok 2 godz do lodówki.

Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię by odparować nadmiar wody, doprawiamy do smaku i przestudzamy.

Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojona cebulę, rosół albo wodę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do miodu, dodajemy paprykę, pieprz cayenne, olej i odrobinę soli. Mieszamy.

Boczek wyjmujemy i kładziemy chudszą stroną do góry. Wykładamy mięso mielone i pieczarki. Zwijamy w roladę i obwiązujemy nicią.

Smarujemy roladę przygotowana marynatą, odstawiamy na ok 1/2 godz później przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 90 min ( można roladę odwracać i można przykryć na pierwsze 30 min pieczenia).
Rolada boczkowa z farszem
Z boczku ścinamy nadmiar tłuszczu i nacieramy sols, pieprzem i czosnkiem.
Rolada boczkowa z farszem
Pieczarki jeśli trzeba obieramy i dowolnie kroimy.
Rolada boczkowa z farszem
Przygotowane pieczarki dusimy i doprawiamy do smaku.
Rolada boczkowa z farszem
Cebulę obieramy i drobno ją kroimy by dodać do mięsa mielonego.
Rolada boczkowa z farszem
Dodajemy do mięsa pozostałe dodatki i doprawiamy do smaku.
Rolada boczkowa z farszem
Rolada jest smaczna.