Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Placuszki z młodych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne placuszki, najlepiej smakują oczywiście na gorąco, prosto z patelni.

Placuszki z młodych ziemniaków

Składniki:

Placuszki z młodych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z młodych ziemniaków

Przygotowanie masy na placki:

Placuszki z młodych ziemniaków
Starte ziemniaki w misce z pozostałymi składnikami

Ziemniaki obrać, umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę obrać, również umyć i wysuszyć. Ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach, cebulę na małych. Dodać pozostałe składniki, oprócz oleju i wymieszać na jednolitą masę. Jeśli zbierze się nadmiar wody, należy go odcisnąć i odlać.

Smażenie:

Placuszki z młodych ziemniaków
Placki ziemniaczane w trakcie smażenia na patelni

Olej rozgrzać na patelni. Łyżką kłaść porcje masy, formować placki i smażyć je 4-5 minut z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Życzę smacznego!